STUDIJSKI POSJET U SKLOPU PROJEKTA MORSKE ŠTORIJE U SAVIČENTI

U srijedu, 22.ožujka 2023. godine održan je studijski posjet djece iz Dječjeg vrtića Balončić, gradu Rovinju, u sklopu projekta “Morske štorije u Savičenti – Ča more zna?”, kojeg Općina Svetvinčenat provodi u partnerstvu sa Dječjim vrtićem Balončić i Turističkom zajednicom Općine Svetvinčenat.

Djeca su s odgojiteljicama posjetila ekomuzej “Kuća o batani”, Aquarium, rovinjsku tržnicu i ribarnicu. Prošetali su rivom i vidjeli stari ribarski brod – batanu. Studijski posjet nadovezao se na radionice koje su prethodno odrađene u vrtiću, a djeca su upotpunila svoje stečeno znanje o ribarstvu, ribama i morskom svijetu.

Posjetom Muzeju batane pobliže su se upoznali s povijesnim karakteristikama s područja FLAG-a – tradicionalnim plovilom, načinom lova ribe kroz povijest i ribarstvom kao vrlo značajnim i egzistencijalnim čovjekovim zanimanjem u prošlosti.

Obilaskom ribarskog broda i audiovizuanim multimedijskim sadržajem (video pričom) “Putovanje batanom”, djeci je na zanimljiv način prikazano kako se nekad lovilo na drvenoj brodici – batani, kako su se ribari uz pomoć zvijezda orijentirali na moru, na kojem su dijalektu razgovarali i o načinima i vrstama izlova ribe.

Posjet tržnici i ribarnici bio je naročito zanimljiv što se tiče prepoznavanja riba koje se love na području FLAG-a, a u Aquariumu su djeca vidjela zaštićene i neke manje poznate vrste riba, rakova i morskih organizama. Morske organizme imali su prilike proučiti i vidjeti pod mikroskopom ( spužve), a posebno su uočili razliku između bačenih komadića plastike i morskih kamenčića.

U svim aktivnostima djeca su snažno doživjela naučeno, što će doprinijeti još jačem doživljaju i shvaćanju važnosti mora, ribarstva i ribarske baštine za našu lokanu zajednicu.

Organizacija studijskog posjeta projektna je aktivnost Dječjeg vrtića Balončić u kojoj je sudjelovalo 53-je djece iz tri odgojno obrazovne skupine i 8-ero odgojiteljica.

______________________

Projekt “Morske štorije u Savičenti -Ča more zna?”, odobren je u sklopu FLAG Natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 1.1.1.”Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom”, FLAG-a “ISTARSKA BATANA”.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite li se pridružiti raspravi?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *