Tradicionalna jela
Svetvinčenat posjetiteljima pored manifestacija i bogatog kulturno-umjetničkog nasljeđa također nudi i rekreativne pješačke i biciklističke staze, raznoliku floru i faunu, područje za lov, dobro vino i izvorne istarske specijalitete.
Istarska kuhinja je danas, kao i Istra općenito, mješavina različitih povijesnih i kulturnih utjecaja iz prošlosti.
Temeljena na mediteranskoj kuhinji, prvenstveno na talijanskoj, istarska jela su skromna i ujedno ukusna, maštovita i umjerena te su obilježena primorskim i kontinentalnim utjecajem.
Osnovna svojstva su općenito: između kuhanih i pečenih jela prednost se daje kuhanim, umjereno začinjenim, s jednostavnim prilozima od povrća i tjestenine, mnoštvom samoniklog bilja i salata, obvezno začinjenih s vinskim octem i maslinovim uljem. Istarski jelovnici pod hladnim predjelima prvenstveno navode istarski pršut i ovčji sir, a kod toplih predjela razne domaće tjestenine (fuži, njoki, pljukanci…) ili juhe i istarsku maneštru. Glavna jela se sastoje od mesa, peradi, divljači poslužena s raznim ukusnim prilozima od povrća, te svježim i kuhanim salatama.
Istarsko vino, koje je još od grčkih i rimskih vremena poznato i izvan granica istarskog poluotoka, neizostavni je dio za stolom. Što se tiče bijelih najpoznatija su vina malvazija, pinot i muškat, a od crnih borgonja, merlot i teran.
TZ Općine Svetvinčenat
HR-52342 Svetvinčenat,
Hrvatska-Croatia
T. +385 (0)52 560 349
M. +385 (0)91 4468 081
E. info@tz-svetvincenat.hr
VRIJEME

-0°C